arik.fi / Projektit / Ohjelmat

Duke Launcher

Julkaistu 6.10.2014 / Päivitetty 23.1.2017

Kuvaus

Duke Launcher on moninpelikäynnistin ikivanhoille Duke Nukem 3D ja Shadow Warrior peleille, joita ajetaan DOSBoxilla samassa lähiverkossa.

Valmistelut

Pura paketin tiedostot haluamaasi kansioon, jonne on täydet kirjoitusoikeudet. Luo seuraavaksi lähiverkon kesken jaettu kansio, jonne kaikilla pelaajilla on luku- ja kirjoitusoikeudet omilta koneiltaan. Tähän kansioon luodaan alikansiot Duke Nukem 3D sekä Shadow Warrior, joihin kopioidaan molempien pelien kartat joita on tarkoitus pelata. Käynnistä sen jälkeen Duke.exe.

Kansioiden valinta:
- Game folder: kansio jossa Duke Nukem 3D sijaitsee
- DOSBox folder: kansio johon DOSBox on asennettu
- Capture folder: kansio jonne DOSBoxin kuvakaappaukset tallentuvat
- Shared folder: kansio jonne jaetut pelitiedostot tallennetaan

Käyttö

"Maps" -laatikossa näkyy kaikki valitun pelin kartat jotka on tallennettu jaettuun kansioon. Karttoja voi poistaa ja listan voi päivittää omista napeistaan. Karttojen alla voidaan näyttää kuvakaappaus kartasta. Kuvakaappaukset tallentuu oletuksena DOSBoxilla kansioon C:\Users\xxx\AppData\Local\DOSBox\capture tai vastaavaan. Voit ottaa tietystä kartasta pelitilanteessa kuvan DOSBoxin näppäinyhdistelmällä CTRL-F5. Pelistä poistuttaessa Duke Launcher haistelee onko kuvakaappauskansioon ilmestynyt uusia kuvia pelin aloittamisen jälkeen, ja jos on, se kopioi viimeisimmän kuvan kartan kanssa samaan kansioon, samalla nimellä kuin itse kartta. Kuva näytetään ohjelmassa esikatselukuvana kun kyseinen kartta on valittu. Kuvan alla näkyy päivämäärä koska karttaa on viimeksi pelattu, ja päiväyksen alle voi tallentaa kuvauksen kartasta.

Ylhäällä keskellä on oma laatikkonsa verkkoadaptereille. Varmista että valittuna on oikea adapteri ennen peliä. Alta löytyy chatti, johon kirjoitetut viestit tallentuvat jaettuun kansioon tiedostoina. Viestejä säilytetään tunnin ajan, eli ne näkyvät vaikka joku avaisi oman Duke Launcherinsa vasta viestien kirjoituksen jälkeen (tunnin sisällä). Paikalla olevat käyttäjät näkyvät "Users online" -laatikossa. Käyttäjänimenä näytetään Windowsin kirjautumisnimi, mutta "User name" -kenttään voi kirjoittaa muunkin nimen, kunhan kukaan muu ei käytä samaa nimeä. Käyttäjät jotka ovat pelissä, katoavat listalta.

Jaettuun kansioon voi myös tallentaa päivitetyn version Duke Launcherista (jos sellaista tulee), jolloin jokainen lähiverkon Duke Launcher voidaan päivittää automaattisesti "Check for program updates" -nappulalla. Ohjelma myös tarkistaa aina käynnistyessään löytyykö jaetusta kansiosta päivitystä, ja ilmoittaa siitä chattilaatikossa.

"Select game" -valintalaatikolla voidaan valita pelataanko Dukea vai Shadow Warrioria (lyh. SW). Huom! Molemmille peleille täytyy määritellä oma pelikansio. Muut kansiot ovat yhteisiä. Pelivalinnan alla voidaan valita kuinka monta pelaajaa on tulossa peliin. "Auto" -valinnalla peli käynnistetään niin monen pelaajan kesken kun sillä hetkellä käyttäjiä on näkyvissä. Määrä voidaan myös valita itse (1-8). Jos esimerkiksi valitaan nelinpeli, ja käyttäjiä on vain kolme, jää Duke Launcher odottamaan että neljäs pelaaja ilmestyy mukaan, ja käynnistää pelin vasta sitten. Peli käynnistetään alla olevasta "Launch game" -napista.

Alta löytyy myös nappi "Terminate all", joka tappaa kaikkien käyttäjien DOSBoxin, eli kaikkien peli päättyy siihen. "Solo mode" -napin päällekytkemällä (muuttuu vihreäksi) voi karttoja testata yksinään vaikka muita olisikin paikalla. Testipelit ei päivitä kartan pelauspäivämäärää. Yksinpelimoodi menee päälle myös muilla käyttäjillä.

Duke Launcherit eivät siis kommunikoi suoraan toistensa kanssa yhtään mitenkään, vaan kaikki kommunikointi tapahtuu jaetun kansion kautta tallentamalla sinne tietyn nimisiä tiedostoja. Tästä syystä kaikessa toiminnassa on pientä viivettä.

Toiminta vähän syvällisemmin

Kun joku käynnistää pelin, käyttäjästä tulee palvelin, ja tapahtuu automaattisesti seuraavaa:
- Jaettuun kansioon tallennetaan tiedosto server, joka pitää sisällään ajan, valitun pelin, käyttäjänimen, ip-osoitteen johon muiden käyttäjien DOSBox ottaa yhteyden, sekä kartan nimen jonka jokainen käynnistää. Kyseinen kartta kopioidaan jaetusta kansiosta jokaisen pelikansioon.
- Duken/SW:n commit.dat -tiedostoon muutetaan pelaajien määrä, esim. NUMPLAYERS = 4.
- Duken/SW:n cfg-tiedostoon muutetaan pelaajan nimi, esim. PlayerName = AriK. Cfg-tiedostona käytetään aakkosjärjestyksessä ensimmäistä cfg-tiedostoa (oletuksena pelkästään duke3d.cfg). Varmista siis jos käytössä on useita cfg-tiedostoja, että käytät aakkosellisesti ensimmäistä.
- Luodaan Duken/SW:n kansioon battitiedosto dukebat.bat joka pitää sisällään seuraavat komennot:

ipxnet startserver
commit.exe -map kartta.map
exit
- Käynnistetään DOSBox ajamaan juuri luotu batti, jolloin DOSBox tekee itsestään serverin ja käynnistää Duken/SW:n commit.exe:n, jolla siis käynnistetään verkkopeli.

Samaan aikaan muiden pelaajien Duke Launcher huomaa että jaettuun kansioon on ilmestynyt tiedosto server, ja käyttäjistä tulee samalla hetkellä asiakkaita jotka ottavat automaattisesti yhteyden serveriin seuraavasti:
- server -tiedostosta luetaan sinne kirjoitetut tiedot, ja niiden perusteella muokataan commit.dat kuten serverin tapauksessakin. Homma etenee muutenkin samalla tavalla, paitsi battitiedostoon tulee esim. seuraavat rivit:

ipxnet connect 192.168.1.50
commit.exe -map kartta.map
exit
- Kun luotu batti käynnistetään, ottaa DOSBox yhteyden serverin ip-osoitteeseen, ja commit.exe käynnistää pelin. Jos kaikki meni hyvin, on verkkopeli nyt käynnissä.

Vaatimukset

- Windows XP tai uudempi
- DOSBox v0.74
- Duke Nukem 3D ja/tai Shadow Warrior (rekisteröity DOS-versio)
- DOSBoxin dosbox-0.74.conf -tiedostossa ei saa olla käytössä mount -komentoa joka "mounttaa" jonkun kansion C-asemaksi, koska DOSBoxilla ei voi käynnistää battitiedostoja jos c-asema on jo käytössä. Samasta tiedostosta pitää muuttaa ipx=false muotoon ipx=true.

Tietoja ohjelmasta

Ohjelmaa saa vapaasti levittää, kunhan mitään ohjelman mukana tulevia tiedostoja ei muokata, jätetä pois tai korvata muilla. En ota mitään vastuuta ohjelman mahdollisesti aiheuttamista vahingoista; kukin käyttää ohjelmaa omalla vastuullaan. Toiminta testattu Windows XP, Windows 7 ja Windows 10 -käyttöjärjestelmillä. Vaatimuksena myös .NET Framework 4, joka tulee ainakin Windows 10:n tapauksessa esiasennettuna.

Copyright © AriK

Lataa

Duke Launcher v1.4.5.0 2017-01-23 (Windows XP ja uudemmat)

Kommentit

Nimi

Kommentti

Kirjoita ilman välimerkkejä: e.n, o.l.e, r.o.b.o.t.t.i!

Admin

Käyttäjätunnus

Salasana